10 tips för alla backpackers baserat på resor till mer än 40 länder

posted in: Info, Praktisk innan avresa | 0

Vi delar mycket ut av allt vad vi har lärt innan och på våra resor. Men det viktigaste råd vi kan ge dig – hur kliché det än låter – är att ha kul och komma ihåg att leva i nuet! Som regel går man långt i att vara öppen, le och använda sitt sunda förnuft. Här är våra tio tips baserade på våra egna erfarenheter av att resa i mer än 40 länder, som du nu också kan använda när du reser.

1) Flexibilitet ger dig glädjen över resan

När du reser som backpacker kommer det att vara ojämnheter och oförutsedda händelser längs vägen. Det är en speciell, men också mycket fri reseform. Vårt första råd är därför att du måste vara flexibel. Det vill säga flexibel både i ditt tankesätt, i din planering och under själva resan.

Genom att vara flexibel med några dagar mellan flygningar kan du spara 500–2000 kronor per flygning. Om du åker till en ny stad kan det vara fördelaktigt att boka den första natten eller två på ett förutbestämt vandrarhem / hotell – men var flexibel! Dra nytta av möjligheten efteråt att gå runt och kolla in de andra alternativen – det kan vara ditt dream hostel är precis runt hörnet och då har du inte låst dig själv på sju nätter på ett vandrarhem bokat hemifrån.

Att vara öppen och flexibel ökar verkligen ens reseglädje! Det kommer ibland att vara lite obekvämt att resa, men kom bara ihåg – du är ute på backpacking! Dina vänner är avundsjuka!

2) Vandrarhem och hotell

Efter det första tipset kan du undvika att boka allt boende i förväg. Ibland blir du kär i en plats och tillbringar tre gånga så länge som planerat. Andra gånger kan du hitta det perfekta vandrarhemmet genom några nya resekompisar. Boka en eller två nätter innan du anländer till din destination. Då kan du gå runt och se hur området är. Kanske möter du till och med nya resekompisar och vill bo på samma plats som dem?

Agoda.se, hostelworld.com, hostels.com, hotels.com, booking.com är fantastiska platser att hitta boende på. När du hittar ditt boende på dessa webbplatser kan du med fördel gå till hotellet och fråga om de kan matcha priset eller inte. Då stöttar du också direkt värdarna med mer pengar. När du inte är tvungen att en del av din betalning blir betalad till webbplatserna.

Om det finns mycket speciella omständigheter som t.ex. karneval i Rio de Janiero, kommer det naturligtvis att kräva att du har bokat boende för hela perioden före avgång.

Hostels

3) Transport inom landets gränser

Det finns många sätt att transportera sig på när man backpackar. Longtailbåtar, Tuk-Tuks, bussar över natten, chicken-vans (slå upp det!) och fler. Transport kan vara minst sagt förvirrande.

De lokala resebyråerna vill hjälpa dig. Dra fördel av deras råd – de kommer ofta att spara dig mycket problem. Kom ihåg att en resebyrå i till exempel Sydostasien inte behöver vara annat än en stol och en söt äldre asiatisk dam. Speciellt på busstationer går ett leende vanligtvis långt med att få bästa råd, rutter och snabb information. Inte alla länder har en helt uppdaterad resplan-app!

Utomlands måste du vänja dig till trafikerade vägar där trafiken är mer intensiv än hemma – så du måste vara medveten om det. Men att resa “över land” (dvs. inte bara med flyg) är ett bra sätt att se delar av landet mellan ens destinationer. Interrail är en mycket populär form av resor i Europa och en ryggsäck resa som ökar i popularitet.

Tåg i Indien

Tåg i Indien 

4) Skaffa en ryggsäck

Yes! När du backpacker – då måste du naturligtvis ha en backpack / vandringsryggsäck. Att ha en resväska eller en trolley är inte perfekt när man reser som backpacker. Det finns jord, lera, regn och många små bussar, Tuk-Tuk, etc. som gör en resväska helt enkelt obekväm att resa med.

När du har en ryggsäck kan du fördela ryggsäckens vikt till höfterna, vilket gör den mer bekväm att gå med. Och nämnde vi att det gör det 100 gånga lättare att resa enkelt eftersom en resväska vanligtvis väger mer än en ryggsäck?

Är du osäker på hur du väljer rätt ryggsäck? Vi har skapat en guide för samma ändamål, hitta den här: www.backpackerlife.se/val-av-ryggsaeck

5) Dagsturer och Free Walking Tours

Du kommer säkert att höra många erfarna backpackers “hatar” på dagsturer. Du kommer att få höra att det är turistfällor, trångt och slösat pengar. Även om de två första uttalandena är tillräckligt sanna – finns dagsturer också av en anledning. Vanligtvis ser du de mest populära sevärdheterna som destinationen, ön eller staden har att erbjuda. Så även om det är turistiskt och trångt – är det ofta värt att spendera en halv till en hel dag på! Ibland kan du även spara tid i transport om du åker på en redan planerad utflykt.

Vi kombinerar ofta det med gratis promenadturer (Free Walking Tours) i stora städer, eftersom de drivs av lokalbefolkningen och baseras endast på dricks. Du ger vad du kan – prova det!

Vandring i USA

Dagstur till San Fransisco, USA

6) Pengar, valuta och nödsituationer

Ett bra råd för en ny ryggsäcksresande är att hålla reda på din resevaluta. Sverige är en mycket kontantlös ekonomi – många länder utomlands är det inte. Myanmar fick t.ex. landets första bankomat i 2012!

Därför är ett bra råd att växla lite valuta när du är på flygplatsen. Höj inte för mycket, eftersom valutakurser på flygplatsen vanligtvis är mycket höga.

Lite ger dig tillräckligt för taxi, en snabb måltid eller liknande. När du har kommit till din destination kan du leta efter andra platser att byta valuta.

Ett annat bra tips är att alltid ha $ 50–100 någonstans i din ryggsäck. USD är en vanlig valuta över hela världen och är bra om du tappar din plånbok eller blockerar ditt bankkort (resa alltid med två kort!). Om du reser med två kort, då göm dom på olika ställen så du inte tappar både två samtidig.

Läs också vår artikel om säkerhet under resan här.

7) Reseförsäkring

Om du är skadad är det sista du vill, undra om den trasiga armen kostar 150 000 kr eller 200 000 kr i USA. Visste du till exempel att det kostar ca 100 000 kr att komma in i en tryckkammare på grund av dyksjukdom på Bali?

Broken arm

Moralen är – har du inte råd för reseförsäkring, du har inte råd att resa!

8) Vaccinationer

Det har nämnts tidigare, men det är viktigt. Många backpackers säger att de reser utan och har aldrig haft problem – och det är också fallet för vissa. Men genom att få rätt vaccination kommer du att rädda dig från potentiella sjukhusbesök, diarré och andra typer av sjukdomar. Men för att vara helt ärlig – en Dehli-Belly (diarré) är nästan en garanti om det är din första gång i Asien.

Använd den här länken för att få en översikt över vilka vaccinationer du kan behöva dit du ska. Och kom ihåg att ibland måste du ha samma vaccination flera gånga och några gånga måste där gå flera veckor emellan, så undersök dit behov för vaccinationer tidigt i processen.

9) Lär dig glosor på det lokala språket och lär känna kulturen

Att kunna några enkla ord på det lokala språket hjälper dig att träffa lokalbefolkningen. I Thailand ger det till exempel ett mycket bättre första intryck om du kan säga “sah wah dee khrap!” Vilket betyder “hej!” På thai. Lär dig orden ordentligt – “khrap” används i slutet av meningen om du är en man, medan “khaa” i slutet betyder att du är en kvinna! Få glosor på alla lokala språk gör en stor skillnad i den respekt du visar. Om du skriver ner några anteckningar och övar dem på flygplanet, kommer det inte att ta lång tid innan de sitter på ryggraden.

Dessutom: Var en ansvarsfull ryggsäcksresande och lär känna kulturen. Kultur betyder allt i många länder och har ofta djupare rötter än hemma. Till exempel kan man få flera års fängelse i Thailand för att måla en mustasch på ett kungligt porträtt. I Indien är intimitetsfären (hur nära du är varandra) mycket annorlunda än hemma (till exempel i tågen). I många asiatiska tempel måste man som kvinna täckas som ett tecken på respekt och i Japan slurpa man maten in som ett tecken på tillfredsställelse. Exemplen är många – konsekvenserna av okunnighet är lika olika.

Leende kvinna

10) Minska mängden länder du reser till

När du planerar din första backpackning resa kommer du oftast att ville ha allt på en gång. Vår erfarenhet är att det är bättre att se några länder ordentligt än att sporadiskt “faror” runt om i världen. Det vill säga kvalitet snarare än kvantitet.

Många skulle vilja packa till exempel Thailand, Laos, Kambodja, Vietnam, Australien, Nya Zeeland och USA på samma tre månaders resa. Det är ansträngande att resa så mycket i flygplan – för att inte tala riktigt dyrt!

Spara därför pengar och tid och se dina valda resedestinationer korrekt snarare än att planera för många länder på en resa. Ingen säger att du inte får resa igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *