Hur planerar du din ryggsäck resa?

När vi själva var tvungna att planera vår första ryggsäck tur såg det ut som en svår uppgift. Var börjar man med sin planering? Vilken information kan du lita på – och vart ska man resa? Detta kan verka oöverkomligt, särskilt med så stora mängder olika information online, i olika guideböcker och från bekanta som själva varit på ryggsäck turer.

Därför kommer vi med denna planeringsartiklen att ge våra förslag på hur du kan göra planeringen av din ryggsäck resa enklare. Följande avsnitt är hur vi planerar våra resor själva – oavsett om det är en kort eller flera månader lång backpacking resa.

Använd en resebyrå eller resa själv?

Planera själv eller med resebyrå?

Första frågan du behöver ställe dig själv är om du ska använda resebyrå eller planera själv. Oavsett om du behöver en resebyrå som STA, Kilroy eller AdventureSE eller om du alternativt vill resa på egen hand beror det på hur mycket du vill planera själv och hur stort ett säkerhetsnät du vill ha. Det finns en högre grad av säkerhet när du använder en av de stora resebyråerna. Resebyråerna har sittande reseexperter som kan hjälpa och vägleda dig om något skulle gå fel med en av dina bokningar.

Är syftet med resan att backpacka med många andra i en grupp – dvs. en grupptur – då kan du använda en resebyrå som är specialiserat på det. Ett exempel skulle vara AdventureSE eller STA Travel.

En nackdel med att använda en resebyrå är lägre flexibilitet eftersom allt bokas i förväg, liksom att det ofta är en betydande extra kostnad för resans totala kostnad. Det finns en anledning till att resebyråer för backpackers tjänar många miljoner i vinster varje år.

Vad du väljer beror helt på dig. Du bör inte vara rädd för att använda byråerna, men vara medveten om att det vanligtvis kommer att bli en extra kostnad när du sitter med resekonsulterna och planerar din resa.

Hitta reseinspiration

Studera vart du vill åka i världen och vad som drar dig i relation till upplevelser. Vad skulle du verkligen vilja uppleva? Vad tycker du är fett? För någon är det något specifikt – andra vill bara komma ut och komma undan. Men till slut är det själva destinationen. Vill du ha en resa i USA och försöka spela kasinot i Las Vegas? Vill du dyka med hammarhajar i Costa Rica eller Ecuador eller är drömmen att gå på Full Moon Party i Thailand? Möjligheterna är många, och sällan kan du uppnå allt.

Specifikt, skap en prioriteringslista som du skriver ner på papper eller på dator som ger dig en översikt över vilka destinationer som absolut MÅSTE besökas och vilka som bara kan vara coola att besöka om möjligt. Dessutom är det ett bra tips att hitta några vänner eller bekanta som har backpackat tidigare och som kan dela ut av sina erfarenheter. Berättelser från värmen och en kall öl är alltid en bra kombination!

Du hittar också bra inspiration på dessa sidorna:

  1. Backpackerlife.se/backpacker-blogg
  2. lonelyplanet.com/backpacking
  3. nomadicmatt.com
  4. backpacking.se
  5. Reseböcker (våra favoriter är Lonely Planet on a Shoestring och Rough Guides)

Ställ in en realistisk budget

Sedan är det tillbaka till verkligheten och efter att ha drömt dig bort till många coola resmål, måste du komma tillbaka till dina budgetförhållande. Hur länge vill du vara borta? Hur mycket pengar har du? Detta kan naturligtvis förändras, men kommer att påverka din resa i hög grad.

Kom ihåg att du enkelt kan arbeta på vägen, till exempel på vandrarhem som bartender eller receptionist. En missuppfattning som många nya resenärer gör är att tro om att göra volontärarbete kommer att göra resan billigare. Om du inte hittar frivilligt arbete genom Helpx eller Workaway (ofta längre perioder) kostar det tusentals dollar att göra frivilligt arbete på till exempel djurreserver och i nio av tio gånger kommer det att bli dyrare än “bara backpacking.”

Daglig budget

Vad är då en realistisk daglig budget? Vanligtvis använder du ca. 650 kr. per dag i USA, men endast 225 kr. per dag i vissa sydostasiatiska länder. Därför beror det allt på vilka länder du reser till. Till exempel måste du fråga dig själv om det är Chile vs. Bolivia, Balkan vs. Schweiz, Singapore vs. Malaysia etc. Alla destinationer varierar i pris – och man hittar ofta den gyllene mellangrunden i en blandning av ass-dyra destinationer i kombination med vansinnigt billiga destinationer. På detta sätt kan du försöka kompensera det lite beroende på vilka destinationer du drömmer om.

Följande tabell ger dig en indikation på en daglig budget exklusive kostnader för flyg, reseutrustning, försäkring och större aktiviteter som dykning. Det som inte är regnat med är mat, dryck, lite öl, hotell/vandrarhem och normala aktiviteter.

Listan omfattar 11 landsexempel och visar en uppskattning av en daglig budget i de berörda länderna efter högsta budgeten till lägsta.

Ett ca daglig budget fördelat på 11 olika länder.

Som du kan se i tabellen ovan kan man resa fem gånger så länge i Indien än i Australien för sina pengar. Båda platserna är fantastiska länder att resa i och ger olika upplevelser – men också på två oerhört olika budgetar. Du bör därför tänka på vart du reser, vilken budget du har och vad du gärna vill uppleva medan du reser. Vi rekommendera alltid att du har lite pengar till övers för de oförutsedda utgifter som kan uppstå.

Två minnesregler + 1 extra

Totalt sett finns det två minnesregler att tänka på när du planerar din resa:

  1. Inte allt går som du förväntar dig under själva resan – och det är ofta till det bättre!
  2. Planera inte din resa för mycket- det är slöseri med tid på grund av ovanstående.

Kom ihåg: Det är bra att planera din resa och förväntan är en stor del av äventyret. Men eftersom du ofta lever som en backpacker “i nuet” måste du vara försiktig inte att noggrant planera alla aspekter av din resa.

Sista och viktigast minnesregel är att du måste komme ihåg att ha kul och leva i nuet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *