Reseadapter: Allt du behöver veta om watt-, volt- och eluttag

posted in: Reseutrustning, Utrustning | 0

Tvivlar du på vilka kontakter som fungerar där du ska resa – då är den här artikeln din räddare. Specifikt, om du åker på en lång resa till många olika länder i olika regioner, kommer du att upptäcka att anslutningarna är mycket olika. Japan har en typ av kontakt, Australien en annan och här i Europa är det en tredje typ av kontakt. Därför är det viktigt att ha med en reseadapter!

Men varför behöver du verkligen en reseadapter? Den mycket enkla orsaken är att många har svårt att föreställa sig en resa utan någon form av elektronik. Ström är ett måste för att använda allt från din dator, kamera, iPhone och iPad till din hårtork – och utan en adapter kan du inte ladda din elektronik.

Totalt sett finns det 15 olika eluttag i världen

Tro det eller inte, det finns 15 olika elektroniska kontakter i världen! Olika länder har olika kontakter – och du kan se en visuell översikt över de 15 olika kontakterna här och var de hör hemma. En av anledningarna till att du har olika pluggar är att du i vissa delar av världen har en annan elektrisk spänning i ledningarna än hemma. Till exempel har stora delar av världen (Sverige inklusive där vi använder 230 volt) 220-240 volt. Men i USA är spänningen 110-120 volt. Du kan se en version av 14 av de 15 elektriska kontakterna nedan.

El-stick världen

Källa: Wikiconnections 

Var noga med att inte överhetta din elektronik

De två mest uppenbara orsakerna till att använda en reseadapter är att undvika överhettning på grund av felaktiga spänningar. Därefter kommer laddakabeln inte att passa in i själva kontakten.

Men varför kan din elektronik överhettas? Utan att bli för tekniskt beror det på watt och volt som så småningom blir ampere. Om vi ​​tar din dator som ett exempel kommer den att ha en effekt som är målet i Watt (W). Watt säger något om hur mycket energi din dator använder per sekund. I en tråd kör ampere igenom, som säger något om strömmen. Strömmen i tråden mäts i Volt (V), som är den kraft som elektronerna skjuts genom tråden med. Lite som vilken kraft vattnet rinner genom en vattenslang med.

Du kan använda denna tekniska kunskap för att undvika överhettning av elektronik. Din dator (och all annan elektronik) säger vad effekten är (hur många watt din enhet använder). Det vill säga ingångsspänningen från anslutningen (som vi vet är mellan 100-230 nu) måste regleras av din adapter.

Med andra ord, watt indikerar hur snabbt du kan förstöra din elektronik – och om du får din elektronik korrekt laddad.

Det är därför viktigt att du inte placerar din dator på fel ställe över en natt, och det är därför vi rekommenderar att du använder välkända märken som schweiziska SKROSS® som är världsberömda för sin kvalitet reseadapter, som kan ta mycket olika ingångsspänningar (vanligtvis mellan 100-250) och omforma den så att den passar din enhet.

Reseadapter

Det finns inget värre än att telefonen tar slutt på ström strax före den gyllene bilden

Vårt bud på den kompletta reseadaptern

Vi har testat många olika adaptrar och har provat hur mycket det krävs för att ha med diversereseadaptrar med för en jordenruntresa. Det är väldigt trångt – och svårt att hålla reda på! Om du inte håller dig till en region (där du kan använda en brittisk reseadapter, amerikansk reseadapter eller australska reseadapter) rekommenderar vi att du tittar på SKROSS universal reseadapter. SKROSS:s adapter gäller i över 220 länder! En multi adapter kan vara värd sin vikt i guld! Om du först har rest med en multi reseadapter går du sällan tillbaka till att ha fler reseadaptrar i ryggsäcken.

Multi reseadapter

Vår mest populära multi reseadapter från SKROSS, som fungera till 220 länder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *