Vandringsryggsäck 2019 – Guide till val av vandringsryggsäck med videor och expertråd

Din vandringsryggsäck fungerar som ditt hem när du reser och trekker – men hur väljer du rätt ryggsäck? Om du, som så många andra, har sökt på nätet efter de bästa vandringsryggsäckarna, hjälper den här guiden dig att komma igång med ditt val. Varje dag får vi många frågor om att välja en vandringsryggsäck, varför vi har sammanställt den här artikeln om hur du väljer rätt vandringsryggsäck samt massor av allmänna tips och kunskap. Slutligen har vi kryddat artikeln med flera videorecensioner av 2019: s populära vandringsryggsäckar.

Den rätta vandringsryggsäckar kan vara värt sin vikt i guld, och du kommer att upptäcka att det är en stor skillnad mellan de olika ryggsäckarna. Många vandrare och ryggsäckresenär tycker att ryggsäcken är deras viktigaste reseutrustning – och med goda skäl! Att hitta rätt ryggsäck som inte bara är bra att gå med – men som du vill resa med kan vara svårt. Vilka funktioner behöver ryggsäcken? Det beror på både hur mycket utrustning du ska har med, vilken typ av resa du ska på och hur länge du behöver vara av.

End-of-the-world, Kanada
Ryggsäck respr och vandringer kan ge fantastiska upplevelser. Här, i East End Of Rundle (EEOR) i Kanada.

Artiklens innehåll

Författarna till artikeln har rest tillsammans i mer än 50 länder och har vandrat i mer än 15 av dem. Därför vet våra experter att det är en stor skillnad mellan vandringsryggsäckar och funktionalitet, styrkor och svagheter i de olika ryggsäckarna. I allmänhet är ryggsäckar uppdelade efter storlek, dvs. kapacitet i liter. Kapaciteten återspeglar hur mycket utrustning, kläder och mat du kan ha i din ryggsäck. Vi har delat upp denna artikel respektive i mindre ryggsäckar på ca. 30-45 liter och medelstora till stora ryggsäckar på 50-70 liter.

Du kan välja att läsa hela artikeln, annars kan du snabbt se en översikt över de olika guider härunder:

  • Val av den riktiga vandringsryggsäck
  • Mindre vandringsryggsäckar
  • Medelstora och stora vandringsryggsäckar

Hur väljer du rätt vandringsryggsäck?

När du väljer din vandringsryggsäck finns det flera parametrar som spelar in i den. Först måste du fråga dig själv vilken typ av resa du ska på. En flerdagars vandringstur kräver mer packning än en kort tur, precis som en sommarvandring minskar din packning på grund av de högre temperaturerna och därav lättare kläder. Nästa, titta på om ryggsäcken du har i åtanke har de grundläggande funktioner som en vandringsryggsäck bör ha.

Generellt är följande funktioner viktiga i en vandringsryggsäck:

  1. Ett bra höftbälte. Ett höftbälte ska först och främst ta bort vikten från din rygg och axlar, och placera den i dina ben. Benen vill alltid vara starkare än din rygg.
  2. Justerbara axelband. Axelband är viktigt för att justera vikten ordentligt mot ryggen och benen. Försök hålla ryggsäcken i 45 grader vid axlarna. Amerikanska REI har en utmärkt informationsgrafik här, för att anpassa din ryggsäck här.
  3. Fast-monterings-möjligheter. På vissa turer kommer de olika fast spännings alternativ vara särskilt viktiga för ditt val av ryggsäck. Det kan spara utrymme i ryggsäcken om till exempel din sovsäck kan monteras på utsidan av ryggsäcken. Eller om du kan ha din dricksflaska på sidan av vandringsryggsäcken
  4. Materialen. Det material som din ryggsäck är tillverkad av är viktigt. En hård metod för att väva materialet, som Ripstop-vävningsmetoden är bra. Materialet kombineras med stark polyester eller nylon i ett vattenavvisande material som ökar hållbarheten i din ryggsäck.
  5. Inddelningsalternativ och tillgång. Om du åker på en dagstur är det en stor fördel med flera underavdelningar som är praktiska och ger snabb åtkomst till den utrustning och de kläder du behöver. Detta är särskilt viktigt om du till exempel drar på hösten, där tillgång till regnkläder och regnskydd kan behövas.
  6. Andra överväganden. Dessutom bör du undersöka saker som vaddering på din ryggsäck, ventilation, regnskydd, vätskesystem (om det är något du prioriterar). Vikten på hela ryggsäcken är också viktig samt naturligtvis din budget. Din budget kommer att påverka vilken typ av ryggsäck du väljer.

Vandringsryggsäck-collage

Det finns ett hav av vandringsryggsäckar på den svenska marknaden. Vilken typ du väljer beror till stor del på vilken typ av resa du ska på.

Guide för vandringsryggsäckar på 30-45 liter (liten storlek)

Vandringsryggsäckar på 30-40 liter kännetecknas av deras “lilla” kapacitet. Denna kapacitet har flera fördelar, eftersom du vanligtvis kommer att använda dessa ryggsäckar för dagliga vandringar, dagsturer och när du inte behöver ta med mycket utrustning på din vandring. En ryggsäck på 30-40 liter är en favorit typ av ryggsäck för personer som ska på korta vandringar och som bara vill flyga dit med handbagage (och spara vanlig bagage på flygbiljetter). Mindre ryggsäckar passar också till exempel på Camino (Jacob’s turen) och andra pilgrimsfärdar. Dessa vandringsleder kännetecknas av det faktum att det finns matalternativ och övernattningar i vandrarhem belägna längs vandringsleden, varför du inte behöver resa med ett stort paket.

Om du vill åka längre turer med en vandringsryggsäck på 35-45 liter kommer det vanligtvis att vara sommarutflykter, eftersom du då kan nöja dig med minimal packning. Din sovsäck, ditt tält och dina kläder blir därmed betydligt lättare och fyller därmed mindre. Om du letar efter större flerdagsturer rekommenderar vi att du åtminstone tittar på en medelstor ryggsäck. Guiden till dessa vandringsryggsäckar finns nedan.

Vango F10 GR: En robust vandringsryggsäck i hög kvalitetVango ryggsäck - F10 GR – 35-40 liter

F10 GR-ryggsäcken från Britiska Vango är en vandringsryggsäck med 35-40 liter hög prestanda. Vango har gjort vandringsryggsäckar sedan 60-talet – och är mycket populära i Storbritannien. Ryggsystemet på denna ryggsäck innehåller den senaste och mest innovativa tekniken hittills från Vango. Ryggsystemet kan justeras på bara några sekunder. Dessutom ingår rygg, axelband och höftbälte i airmesh-material. Airmesh garanterar bästa möjliga ventilation, vilket ger ökad komfort för mer fysiskt krävande resor.

Huvudfacket kan nås på traditionellt sätt uppifrån, men F10 GR-ryggsäcken har också en “musselöppning” på framsidan. Detta möjliggör snabb åtkomst till hela huvudfacket på framsidan, vilket är bekvämt när du är på språng. Dessutom har ryggsäcken också elastiska sidfickor, tillsammans med en elastisk ficka på framsidan, som alla sitter helt nära ryggsäcken när den inte används. Materialet är den hållbara Excel 210D Ripstop Nylon, och alla våra experter håller med om att F10-ryggsäcken kan hantera de allra flesta resor.

Få en bättre uppfattning om kvaliteten på Vango F10 med produktvideon nedan:

Highlanders Rambler 44: Prisvänlig vandringsryggsäck

Rambler är en 44 liter robust och rymlig ryggsäck för backpackers. Med en storlek på 44 liter är ryggsäcken idealisk för kortare resor och vandringar, men kan också användas som huvudryggsäck för längre turer för den ekonomiskt packade ryggsäck resenär. Rambler är gjord för äventyr och vandring, och 44 liter är den maximala kapaciteten du kan ta med som bagage med de flesta flygbolag.

Ryggen på denna vandringsryggsäck är tillverkad i airmesh. Airmesh är med till att öka komforten när du går mycket med ryggsäcken på ryggen. Förutom det stora huvudfacket har ryggsäcken 2 stora sidfickor med dragkedja. Dessutom har ryggsäcken en stor framficka i elastik för extra utrustning. Vidare har säcken ett bottenfack separerat från huvudfacket med en rem.

Klcika här för att se Rambler 44 liter vandringsryggsäcken

Guide för vandringsryggsäckar på 50-70 liter (medelstor och stor storlek ryggsäck)

Vandringsryggsäckar med 50-70 liter kapacitet är den typ av vandringsryggsäckar som är absolut mest populära. Detta gäller både för trekking, vandring i Sverige och för ryggsäck resor. En vandringsryggsäck i denna storlek är populär, på grund av den storlek den kan användas för flera dagsturer. Samtidigt har du en övre gräns på cirka 70 liter så att ryggsäcken inte blir för tung.

Trek 66 liter ryggsäck från Trespass: En populär bästsäljare


Trek 66 ryggsäcken från Trespass är en otroligt populär vandringsryggsäck. Våra experter säger att det beror på den fina balans mellan kvalitet och pris. Ryggsäcken kan båda användas som vandringsryggsäck, men är också tillräckligt hållbar för en ryggsäck resa. Med det lätt justerbara ryggsystemet kan du snabbt anpassa ryggsäcken till din storlek. Med de vadderade axelremmar och höftspännet, kan du se till att bärkomforten är bra under vandringen.

Trek-ryggsäcken har en kapacitet på 66 liter, fördelad i ett stort huvudfack tillgängligt från både topp, botten och sida, samt två stora sidfickor med blixtlås och ett fack som kan separeras från huvudfacket.

Se en videorecension av Trespass vandringsryggsäck från vår expert Lars nedan.

Tatonka Yukon 50 + 10: En damryggsäck i hög kvalitet

Det välkända tyska märket Tatonka gör några av världens bästa och mest populära ryggsäckar för kvinnor. Våra experter håller med om att de allra flesta ryggsäckar är så kallade unisex-ryggsäckar, men att vissa kvinnor kommer att uppleva ökad komfort när de väljer en specifik kvinnlig modell.

Yukon 50 + 10 Women från Tatonka är en robust och bekväm ryggsäck som passar för många typer av resor. Det är speciellt designat för kvinnor, vilket framgår av den kortera rygg som är i designen. Dessutom har ryggsäcken speciellt utformade axelremmar som kan öka komforten runt bröstet. Det vill säga om du som kvinna har en stor barm kan du titta på Yukon 50 + 10. Dessutom är ryggsäcken optimerad för belastningar upp till 25 kg och erbjuder en balanserad kombination av lätt vikt, hållbarhet och prestanda. De flesta kvinnor kommer dock inte att ha en förpackning på 25 kg i en ryggsäck på 50 + 10 liter – närmare 11-13 kg. Naturligtvis beror detta på typen av vandring och säsong.

Klicka här för att se Tatonkas Yukon ryggsäck.

 

Highlander Ben Nevis 65 l: Skotska toppmodell för utomhus och trekking

Denna skotska Highlander-ryggsäck i modellen Ben Nevis 65 liter är en återfödelse av en Highlander-klassiker. Ben Nevis-ryggsäcken har många justerbara funktioner och är Highlanders svar på en toppen ryggsäck. Vandringsryggsäcken är designad för backpacking, vandring och camping.

Highlander har till och med sagt att de gjorde ryggsäcken för det skotska höglandet, därav namnet “Ben Nevis”. Namnet Ben Nevis är uppkallad efter Ben Nevis-berget på 1345 m på Skottlands västkust. Berget är känt för sina svåra promenader och dåligt väder – men också för en underbar vacker vandringsled (här kan du se en cool vandringsvideo av Ben Nevis-berget).

Enligt våra experter är Ben Nevis-ryggsäcken ett utmärkt erbjudande för en ryggsäck som har hög kvalitet till ett lågt pris. Vandringsryggsäcken har ett T3 Tri Active Adjust-ryggsystem som gör det enkelt för dig att justera ryggsäcken till din exakta höjd.
Med det strategiskt placerade nätskummet vid kontaktpunkter ger ryggsäcken högsta bärkomfort.

Det är möjligt att komma åt innehållet i huvudfacket direkt från framsidan av ryggsäcken. Detta innebär att du alltid snabbt och enkelt kan ta tag i allt i ryggsäcken. Dessutom finns det en justerbar bröstband, en vadderad midjeband och stabiliserande remmar. Båda sakerna säkerställer bästa möjliga och bekvämaste resa. Och sedan finns det spännalternativ för till exempel en yxa, sovkudde eller liknande utanför ryggsäcken.

För att se Ben Nevis ryggsäcken klicka här – och titta på en videorecension av ryggsäcken nedan.

Mycket stora vandringsryggsäckar (80+ liter)

Om du åker på en mycket lång vandring i 2019, rekommenderar vi att du först tittar på om 80+ liter verkligen behövs. Våra experter upplever ofta att du kan använda en 70 liter på de flesta resor och inte nödvändigtvis behöver en ryggsäck på 80-100 liter. Men om du behöver en 100-liters ryggsäck finns det flera bra militära ryggsäckar, gjorda bara för en vecka i vildmarken och i ett extra robust material. Highlander har en stark linje i militära och utomhus ryggsäckar, till exempel deras Highlander New Forces 88 liters ryggsäck .

Frågor eller behöver du hjälp?

Om du har några frågor om ditt val av vandringsryggsäckar är våra experter redo att hjälpa. Vi skulle gärna höra om din nästa vandring eller resa och du är mer än välkommen att ringa oss på tel.+45 42 55 59 19 eller skicka ett e-postmeddelande med dina frågor. Du kan också läsa mer om experterna bakom artikeln på vår om oss-sida . Tack så mycket för läsningen och trevlig resa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *